În Moldova, de mai bine de o lună, a început procesul de vaccinare împotriva virusului COVID-19.
Echipa ,,VORBESTE.MD” a discutat cu câteva persoane, care deja au trăit această experiență. Am întrebat trei studente de la Universitatea de Medicină, care s-au imunizat cu trei tipuri de vaccin diferit, despre cum a decurs procesul de imunizare.
Heba Verebcean este studentă în anul patru la Universitatea de Medicină. Ea spune că i-a fost administrat vaccinul Pfizer, produs de o companie farmaceutică americană. Pentru o protecție optimă, persoanelor li se administrează două doze, la interval de trei săptămâni. Studiile au demonstrat o eficiență de 95% în prevenirea virusului COVID-19.

Andreea Rotaru, este și ea studentă la medicină, dar mai activează și în calitate de asistentă de operație la Institutul de Medicină Urgentă. Ea povestește că s-a imunizat cu AstraZeneca din primul lot de vaccinuri distribuite spitalelor. Serul AstraZeneca se administrează sub formă de două injecții. A doua doză trebuie administrată între 4 și 12 săptămâni de la prima. Ultimele studii arată că serul are o eficiență de 76% în prevenirea virusului COVID-19.

Mădălina Cebuc a fost imunizată cu vaccinul Sinopharm. Acest preparat este produs de o companie chineză. Serul se administrează în două doze, la interval de 3 săptămâni. Eficacitatea raportată este de 79,3%. Vaccinul nu este încă aprobat de Organizația Mondială a Sănătății. Noi am întrebat prorectorul Universității de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițeanu”, dar și responsabilii de la Agenția Națională a Sănătății Publice cum se face că studenții de la medicină au fost imunizați cu un vaccin neaprobat încă de OMS. Urmează să revenim cu detalii.

Campania de imunizare a studenților de la Universitatea de Medicină a demarat pe 22 martie. Centrul de vaccinare a fost deschis în campusul studențesc, la Centrul de Medicină Tradițională Chineză. Universitatea a primit în total 2474 de doze de vaccinuri. De la lansarea campaniei de vaccinare a studenților au fost utilizate 82,6 la sută din loturile de vaccinuri oferite. În stoc au rămas doar 430 de doze Sinopharm, informează prorectorul universității, Valeriu Revenco.

Conform unui sondaj realizat de „iData”, peste 48% dintre moldovenii adulți și-ar dori să fie vaccinați anti-COVID. Totuși, peste 44% din cei care au fost întrebați nu ar vrea să fie imunizați. Majoritatea celor care ar accepta vaccinarea, au peste 60 ani (60.43%), urmați de cei cu vârsta cuprinsă între 45-59 ani (54,42%).

Dintre cei, care doresc să se imunizeze, cei mai mulți ar prefera serul Sputnik V (35,42%). Pe locul doi este Pfizer / BioNTech (18,96%), urmate de AstraZeneca (9,25%). Pentru 21,32% nu contează ce preparat li se va administra.

19,5% dintre persoanele care vor să se vaccineze, ar fi de acord să o facă contra plată. Suma cea mai populară variază de la 101-200 lei (30,1%).

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1314 de oameni.
,,Într-o zi universitatea ne-a trimis un mesaj, conform căruia a achiziționat un anumit set de vaccinuri și ne propune să ne înscriem pe liste pentru vaccinare.Universitatea ne-a oferit posibilitatea să facem o alegere între Sinopharm, AstraZeneca și Pfizer.Eu am ales Sinopharm-ul. Este un vaccin viu atenuat. Produs de o companie chineză.
Nu m-a stresat și nu mi-a creat o problemă faptul că nu este un vaccin aprobat încă de OMS și un vaccin despre care se vorbește mai puțin în spațiul nostru decât despre Pfizer sau AstraZeneca. Inițial nu m-am gândit că am fi avut oportunitatea să ne imunizăm cu alte vaccinuri decât cu acestea care sunt mediatizate la moment și când a apărut deja propunerea cu Sinopharm m-am gândit că nu este o variantă rea. Consideram că nu sunt strictă pe ideea că trebuie un anumit tip de vaccin sau o anumită marcă de vaccin în cazul dat. Numărul de doze care era propus era mult mai redus în cadrul vaccinului de tip Pfizer sau AstraZeneca. Și foarte mulți studenți țineau anume să se vaccineze cu aceste vaccinuri și m-am gândit că eu nu sunt așa de principială și de ce să nu ofer oportunitatea cuiva care vrea să se vaccineze dar este reticent.
Noi ne-am înscris pe liste și la o oră anumită trebuia să mergem să ne vaccinăm. Conform listei, când era programată ora, am intrat în încăpere, am prezentat buletinul, a fost verificată identitatea. Am avut un control medical, am fost întrebați dacă avem anumite contraindicații, dacă am fost bolnavi sau infectați cu covid anterior sau alte tipuri de infecții.După asta am mers la etapa de vaccinare în care asistenta medicală a desigilat vaccinul în fața noastră, a arătat cutia cât și foița de indicații plus vaccinul era o seringă preumplută. Am fost injectată și după asta 30 de minute am așteptat în sala de așteptare. Pentru a vedea dacă nu cumva facem reacții adverse de tip anafilactic ulterior vaccinării. Ni s-au oferit și două pastile de paracetamol în cazul în care va fi nevoie.
Cum te-ai simít tu după vaccin? -Foarte bine. Nu am avut nici o reacție absolut, am avut puțină durere la locul injectării și atât. Cred că doar vreo două colege mi-au spus că au avut un pic de febră, dar în rest foarte bine, adică a doua zi era deja într-o stare totalmente normală.
Nu m-am speriat, în primul rând deoarece universitatea ne-a furnizat informațiile necesare. Ne-au oferit chiar fișa de instrucțiuni legată cu vaccinul, adică am avut practic toată informația necesară. Nu era scopul de a ne convinge ,,vaccinați-vă cu Sinopharm” dar era scopul pur și simplu de a ne informa ce prezintă acest vaccin și care este efectul, tipul vaccinului, unde a mai fost testat, ce populație îl utilizează la moment. Cred că este o informație destul de simplă pe baza căreia putem să ne facem o părere proprie, adică nu a fost înaintată o părere.
Sunt studenta la universitatea de medicina si farmacie Nicolae Testemițanu și de asemenea lucrez la institutul de medicina de urgență ca și asistent de operație. Fiind lucrător medical simțeam responsabilitatea de a mă vaccina nu doar pentru siguranţa mea, dar şi pentru siguranţa pacienţilor cu care interacționez. Totul a fost benevol, s-au făcut liste pe care ne-am înregistrat cu câteva date acolo şi fiecare însemna ,,Da sau Nu”. Eu am fost pro vaccin. Respectiv când a fost adus, în prima săptămână am fost la postul de vaccin ca să mi se pună.
Am fost vaccinată cu AstraZeneca. Propriu-zis când a fost administrat nu am simţit nimic. A fost administrat clasic în muşchiul deltoid, în umăr. După şase, şapte ore am simţit că creşte febra şi următoarea zi după vaccină am avut febră, mialgii, ceva durere în articulaţie, slăbiciuni după care a trecut totul. Această stare a durat aproximativ 30-35 de ore. Am avut febra 39 maxim, nu e prima dată când fac aşa febră, aşa că ştiam cum mă voi simţi. Am reacţionat calm, înainte de administrarea vaccinului am fost anunţată că pot avea reacţii adverse. Să am acasă ceva preparate de exemplu Paracetamol, deşi nu-i bine. Ar fi bine să oferi timp sistemului imun să acţioneze, acesta e şi scopul vaccinului.
Foarte mult depinde şi de sistemul imun al fiecăruia, am colegi de vârsta mea care s-au vaccinat şi nu au avut nici o reacţie adversă poate doar o uşoară durere la locul vaccinului. De Asemenea cunosc unii colegi sau de la lucru care s-au simţit rău două, trei zile cu slăbiciuni, febră, după care pur şi simplu a trecut. În opt săptămâni o să mi se administreze şi a doua doză de vaccin. După a doua doză nu ar trebui să fie aşa reacţii adverse. Nu ştiu dacă e corect de numit reacţii adverse, dar mai bine manifestări clasice sau tipice a unui răspuns imun.
În primul an ca şi student la medicină trebuia să cunoaştem. După care s-au făcut traininguri în universităţi şi nu doar cele de medicină. Despre tipurile de vaccin, despre cum funcționează ele. Care ar fi riscurile cine nu ar trebui să se vaccineze. Ştiam despre AstraZeneca că este un vaccin de tip vectroviral şi eram pregătită. La momentul cela ştiam de eficienţa acum conform ultimelor date, vaccinul astrazeneca a ajuns la 80 de procente. Nu consider că asta e cel mai important sau Astrazeneca sau Sinopharm, toate sunt bune, te protejează de a face forme complicate de Covid 19, respectiv ar trebui să ne vaccinăm, să fim responsabili. Ar trebui să ascultăm cadrele medicale şi oamenii de ştiinţă care lucrează şi au experiență în domeniu.
Vaccinarea nu exclude de a nu te îmbolnăvi de Covid, ajută să nu faci forme grave. Respectiv fiind vaccinat, poţi prinde COVID o formă uşoară de 14 zile, de stat acasă, de izolare, dar previne internarea în spital. Ceea ce se întâmplă mult mai mult, mulţi tineri fac forme grave şi ajung în reanimare şi foarte mulţi dau complicaţii. Foarte mulţi din păcate şi decedează.
Cred că la începutul semestrului II, administraţia facultăţii a trimis lista pentru programarea vaccinului, ceea ce presupunea că nu aveam o dată exactă şi certă când ne vom vaccina, dar voiau să ştie care urma să fie numărul studenţilor care doresc să se vaccineze. Iniţial ni s-a spus că studenții de la facultate, vor fi imunizaţi exclusiv cu Sinopharm, pentru că s-a alocat o cantitate mare de doze şi este suficientă pentru studenţi şi rezidenţi. Cumva stăteam la dubii pentru că iniţial şi autorităţile noastre au spus că ne vom vaccina toată populaţia cu vaccinuri care sunt aprobate de Organizația Mondială a Sănătăţii şi Asociaţia Europeană a Medicamentului. Sinopharm nu a trecut deocamdată toate etapele de testare. A trecut,dar nu este aprobat până la final, din câte am citit eu. O să se întâmple acest lucru în viitorul cât mai apropriat. Cumva era această stare de confuzie între noi toţi.
Ulterior au venit stocuri suplimentare cu donaţii şi sunt distribuite şi la universitatea noastră. Respectiv erau locuri limitate pentru Pfizer şi AstraZeneca, eu am reuşit să mă înregistrez atunci şi până în momentul de a mă schimba în Pfizer, de la Sinopharm. Profitând de ocazie, am schimbat în Pfizer. Dar asta nu înseamnă că dacă nu reuşeam să mă programez pentru Astrazeneca sau Pfizer, nu mergeam la Sinopharm. Pentru că toate vaccinurile sunt bune şi consider că este o mare prostie să ai posibilitatea să te vaccinezi în aceste zile critice pentru noi toţi şi să nu o faci.
Mi-a plăcut foarte mult modul de organizare a acestui proces. Pentru că nu a fost creat un rând, a fost evitată aglomeraţia, ne chema pe rând. Mergeam întâi și ne înregistrăm, confirmam că nu am fost infectați în ultima perioadă de COVID-19 sau alte tipuri de infecţii sezoniere. Procesul nu este dureros, nu este nimic inofensiv este un simplu vaccin, o înțepătură de țânțar.
Nu, nu îmi era frică eu din contra abia așteptam momentul să merg la vaccinare, pentru că eu am mai spus, eu consider că având posibilitatea în aceste zile când toată populația globului ne aflăm într-o situaţie critică. Şi este mult mai uşor să suporți reacţiile adverse de o zi sau 2 post vaccin decât să ai infecţia covid şi să ai aceleaşi simptome chiar mult mai grave pe o perioadă mult mai mare şi să nu ştii cu ce ele pot solda. De aceea cred că este foarte important, ca lumea să se informeze şi să se informeze anume corect. „